BNR – Wat een gebrek aan aanraking met ons doet

Geen omhelzingen, schouderklopje of zelfs maar een handdruk: tijdens de coronacrisis kunnen we elkaar niet zoveel aanraken als we normaal doen. Wat is het effect daarvan op ons welzijn?

Die vraag stond centraal in een item van het BNR-programma Wetenschap Vandaag. Uit onderzoek blijkt dat aanraking stress verlagend kan werken en vertrouwen tussen mensen vergroot. Het effect van een gebrek aan lichamelijk contact is minder goed onderzocht, al verwacht men dat het slecht is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. De coronacrisis biedt wetenschappers de kans om dit nu eens goed uit te zoeken. Want niet eerder werd zo’n diverse groep van mensen blootgesteld aan een tekort aan lichamelijk contact.

Online onderzoek

Eerder schreven we al over experimenteel psycholoog Anouk Keizer (Universiteit Utrecht), die een onderzoek gestart is naar de effecten van een gebrek aan aanraking. Er doen inmiddels al bijna 4.000 mensen mee aan dit online onderzoek en ook jij kunt meedoen.

In BNR’s Wetenschap Vandaag vertelde Keizer over het onderzoek dat ze uitvoert en hoe ze dat normaliter doet. De psycholoog legde uit wat er in onze hersenen gebeurt bij lichamelijk contact. Sociale aanrakingen zijn gelinkt aan hersengedeeltes die zich bezighouden met emoties. Dit soort aanrakingen zijn daarom verbonden met gevoelens van geborgenheid, veiligheid of eenzaamheid. Luister de uitzending terug om te horen hoe dit precies werkt.

Online talkshow

Ook was er aandacht voor de online talkshow die de NWA organiseerde over huidhonger in coronatijd. Want wat betekent het nu dat we afstand van elkaar houden en hoe houden we dit vol? Keizer ging in gesprek met sociaal psycholoog Paul van Lange (VU) en kijker over ‘het nieuwe sociaal’ in de anderhalvemetersamenleving. Kijk de talkshow hieronder terug.

Video Thumbnail