Wist je dat…

Mensen kennen hun huisdieren vaak erg goed en weten wel wanneer hun kat of hond wil eten, of staat te trappelen om naar buiten te gaan. Maar weet je ook waarom een hond graag zijn bot op een mooi plekje begraaft? Of waarom je een kat vaak een groter plezier doet met een kartonnen doos dan met de meest luxe kattenspeeltjes? En hoe weten vogels nou wanneer het tijd is om naar het zuiden te vliegen? Lees snel verder om de dieren om ons heen nóg beter te leren begrijpen.

huilende hondWaarom huilen honden? 

Huilen is voor een hond een vorm van communicatie. Het is een manier om te laten zien wat de hond wil, of welke emoties hij voelt. Vaak is het huilen bedoeld voor andere honden, maar het kan ook dat de hond huilt om ons mensen iets duidelijk te maken! Janken doen honden bijna alleen maar als er iets niet goed is, zo doen ze het bijvoorbeeld als ze pijn hebben. Het kan ook zijn dat je hond graag aandacht wil, en soms leren ze zichzelf dan ook aan dat janken ervoor zorgt dat hun baasje ze meer aandacht geeft. Dat werkt goed, omdat janken natuurlijk een geluid is dat we moeilijk kunnen negeren, en dat merkt de hond zelf ook.

hond begraaft botWaarom begraven honden botten? 

Het begraven van voer in de natuur komt voor bij sommige roofdiersoorten als ze meer prooi hebben gevangen dan ze in één keer op kunnen. Om het voedsel veilig te bewaren voor later, zonder dat andere roofdieren ermee vandoor gaan, begraaft de hond het dus. Ook de honden die wij als huisdier houden vertonen dit gedrag nog steeds. Dat is omdat onze hond afstamt van de wolf. De reden dat honden het liefst botten begraven, is dat een bot niet snel verteert onder de grond. Het is dus langer houdbaar dan bijvoorbeeld natvoer. En de meeste honden vinden bot nu eenmaal erg lekker, dus dan is het ook de moeite van het begraven waard.

kat en waterWaarom houden katten niet van water? 

Katten zijn echt roofdieren die op het land jagen, en niet in het water. Miljoenen jaren van evolutie zorgden er dus voor dat ze zich thuisvoelen op het land, en dat ze daar ook het eten kunnen vinden dat ze nodig hebben (hoewel ze een lekker visje natuurlijk niet zullen afslaan). Hoewel er wel roofdieren zijn die ook in het water jagen, zoals otters, is het lichaam van de kat daar niet bepaald geschikt voor. Ze hebben geen zwemvliezen tussen hun tenen, of extra beschermende oogleden die helpen met kijken onder water. Wat een kat wel heeft, is een soepel lichaam dat heel geschikt is voor jagen op een onregelmatig oppervlak, of tussen de bomen. Als het echt moet kan een kat wel zwemmen, maar misschien heb je bij je eigen kat wel gemerkt dat ze dit dus niet graag doen!

kat in doosWaarom zitten katten graag in dozen? 

Een doos geeft de kat een gevoel van veiligheid. Als een kat zich bedreigd voelt, dan is zal hij zich het liefst terugtrekken en verstoppen. In een stressvolle situatie is een doos dus een perfect hulpmiddel! Je kunt dit feitje ook gebruiken om de kat te helpen. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat katten die in het asiel komen en daar een schuildoos krijgen, minstens drie dagen eerder herstellen van de verhuisstress dan hun soortgenoten zonder zo’n doos. Maar is een kat die in een doos kruipt dan altijd gestrest? Nee hoor, ook wanneer hij zich goed voelt kan de kat een aangenaam en veilig gevoel krijgen van een doos. Misschien probeert hij de doos wel even uit, zodat hij een veilig plekje heeft voor later, als er wel een bedreiging verschijnt.

trekvogelHoe weten trekvogels dat het tijd is om naar het zuiden te vertrekken? 

Er zijn twee soorten trekvogels: weervogels en kalendervogels. Weervogels vliegen naar het zuiden als het slecht weer wordt. Dat betekent dat ze het ene jaar later vertrekken dan het andere jaar, soms pas als het gaat vriezen. Kalendervogels gaan juist elk jaar op dezelfde dag op pad, en letten helemaal niet op het weer of hoeveel voedsel er is. En dan zijn er nog vogelsoorten die tussen deze twee soorten in zitten. Maar hoe weet een kalendervogel nu dat de dag van vertrek is aangekomen? Daarvoor gebruiken ze hun interne kalender. Ze weten welke dag het is door het korter worden van de dagen. Niet alleen vogels in het wild hebben deze kalender, ook vogels die als huisdier worden gehouden voelen de drang om naar het zuiden te vliegen. Je kunt dat merken als je vogel ineens erg onrustig wordt en ‘s nachts gaat rondvliegen in zijn kooi.

Met dank aan Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht, en Barbara Helm, biologe aan de Rijksuniversiteit Groningen.