Podcast Universiteit van Nederland over huidhonger

Experimenteel psycholoog Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) heeft een online college gegeven voor de Universiteit van Nederland, over waarom de huid ons meest sociale orgaan is. Aanraking is voor mensen een soort oerbehoefte, die ook wel ‘huidhonger’ genoemd wordt. Nu we allemaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en lichamelijk contact zo veel mogelijk moeten vermijden, zou dat wel eens gevolgen kunnen hebben voor onze geestelijke gezondheid. Beluister nu de podcast van Universiteit van Nederland en ontdek meer over de sociale functie van onze huid.

Wat doet een gebrek aan aanraking met ons mentaal welzijn? De huidige situatie biedt unieke mogelijkheden om dat te onderzoeken.

Keizer doet al jaren onderzoek naar aanraking en de relatie met onze geestelijke gezondheid. We weten bijvoorbeeld dat het pijn kan doen verminderen en dat het leidt tot minder stress. Ook kan lichamelijk contact vertrouwen en samenwerking stimuleren. Het zijn de positieve kanten van aanraking.

Gebrek aan aanraking

Maar wat gebeurt er precies bij een gebrek aan aanraking? Dat is lastig te onderzoeken. Je moet daarvoor naast een groep proefpersonen die normaal mag leven, een groep verplicht thuis laten zitten. ‘Zo’n studie is totaal niet haalbaar’, legde Keizer uit aan Studium Generale. Tijdens de coronacrisis zitten of zaten mensen echter massaal in sociale isolatie. Dat biedt de kans om de negatieve effecten van een gebrek aan aanraking op grote schaal te onderzoeken. Keizer is daarom een onderzoek gestart. Ze wil onder meer weten welke groep nu het meeste last heeft van het gebrek aan aanraking: zijn dit de alleenstaanden of toch ook mensen met partner en kinderen? En missen we zoiets als een handdruk?

Meedoen?

Wil je meedoen aan dit onderzoek van de Universiteit Utrecht? Ga naar deze vragenlijst om deel te nemen.

Meer weten?

Mis jij aanraking in coronatijd? En wat gebeurt er in je brein bij huidhonger? Experimenteel psycholoog Anouk Keizer en sociaal psycholoog Paul van Lange bespraken het op 3 juni in een interactieve online talkshow.

Kijk ook deze animatie over huidhonger!

Video Thumbnail