Rijksmuseum Boerhaave – Hoe cholera ons leerde om naar experts te luisteren

De tentoonstelling Besmet! van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden gaat over de uitbraak van besmettelijke ziekten. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën? Welke inzichten biedt de geschiedenis ons, en welke oplossingen geeft de wetenschap?

Hoewel de tentoonstelling in deze corona-tijden plotseling bijzonder relevant is, betekent de huidige pandemie ook dat het museum juist nu haar deuren voorlopig moet sluiten. Gelukkig is er ook op de website van het museum interessante informatie te vinden over het onderwerp.

Conservator van Besmet!, Ad Maas, heeft een blog geschreven over het belang van luisteren naar experts. Nu heeft premier Mark Rutte ons op het hart gedrukt om de adviezen van het RIVM en andere deskundigen op te volgen, maar halverwege de 19e eeuw was dat ook een belangrijk onderwerp. Maas legt uit hoe het kwam dat het landsbestuur eindelijk ging luisteren naar de wetenschap, en zo de cholera-epidemie die destijds heerste onder controle kreeg.

Headerbeeld: spotprent, cholera helpt een dame in een rijtuig, voor de eeuwige reis (Pierre Langlumé, 1825 – 1850). Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave.