Het coronavaccin

Gevaccineerd worden is niet zomaar iets, dat begrijpen wij ook. Daarom duiken we deze maand in de wereld van vaccins. Hoe worden ze ontwikkeld? En zijn ze voor iedereen veilig nu ze sneller dan gewoonlijk op de markt verschenen zijn? Dit is soms moeilijk te begrijpen en uit te leggen. Iedereen beleeft deze periode op zijn eigen manier, waardoor ook iedereen heel verschillende vragen heeft.

—————————————————————————————

Wantrouwen tegen vaccinaties is van alle tijden
Publicatiedatum: dinsdag 12 januari 2021

In een artikel op nu.nl wordt ingegaan op de wantrouwen tegen vaccinaties. Volgens antropoloog Stuart Blume kent de weerstand tegen vaccinaties een lange geschiedenis.

Wanneer is een vaccin goed genoeg?
Publicatiedatum: dinsdag 12 januari 2021

Elke maand valt de Quest bij de abonnees op de deurmat. In deze editie staat de vraag ‘wanneer is een vaccin goed genoeg?’ centraal, met als bijvraag ‘heeft mijn huisdier ook een vaccin nodig?’. Coronavirusonderzoeker Bart Haagmans van het Erasmus MC en Hoogleraar Virologie Wim van der Poel van de Wageningen UR beantwoorden deze vragen.

Complottheorieën debunked: video over vaccineren met Patricia Bruining 
Publicatiedatum: dinsdag 12 januari

In deze aflevering van Debunked bespreken we de theorie van de zogenaamd ‘kritische prikkers’, dat vaccineren schadelijk is. In de serie ‘Debunked’ onderzoekt VICE i.s.m. de Nationale WetenschapsAgenda de zin en onzin van complottheorieën die op het internet circuleren.

Diverse explainer animaties: vragen over vaccins
Publicatiedatum: dinsdag 14 januari

In samenwerking met het Erasmus MC zijn er een aantal animaties ontwikkeld voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Hierin worden vragen behandeld zoals, wat is een vaccin? Hoe wordt een vaccin gemaakt? Waarom hebben we eigenlijk een vaccin nodig?

De animaties vindt je na de publicatiedatum op het YouTube kanaal van de Nationale Wetenschapsagenda.

Instagram Livesessie: waarom is een corona vaccin ook voor jongeren belangrijk?
Publicatiedatum: donderdag 14 januari

De tweede coronagolf heeft ons geleerd dat ook steeds meer jongeren besmet raken met het coronavirus. Maar waarom zou je je als jongere laten vaccineren? Is dat belangrijk? Dr. Ir. Marjolein Kikkert werkt op de afdeling Medische Microbiologie van het LUMC Leiden. Daarnaast doceert ze samen met collega’s de bacheloropleiding ‘Infectieuze agentia en immuniteit’ en is ze co-coördinator van de Frontiers of Science opleiding ‘Moleculaire Virologie van RNA-virussen’. Kijk op donderdag 14 januari 2021 om 19:30 uur mee op Instagram!

Videoportret: één van de testpersonen van een corona vaccin: Suzanne Unck
Publicatiedatum: dinsdag 19 januari

Facebook livesessie: een veilig vaccin in recordtijd, hoe kan dat?
Publicatiedatum: donderdag 21 januari

Het vaccin voor het coronavirus is overal in het nieuws. De één kan niet wachten tot het er is, de ander heeft twijfels of moet er niet aan denken. In deze Facebook livesessie praten we met twee wetenschappers over het ontwikkelen van een vaccin en wat daar allemaal bij komt kijken. En natuurlijk kan jij zoals altijd live vragen stellen via Facebook:
 Is het vaccin wel veilig?
 Kan het vaccin uiteindelijk verplicht worden?
 Hoe groot is de kans dat ik last krijg van bijwerkingen?
 Hoe lang werkt het vaccin?
Drieluik video in samenwerking met NU.nl over vaccineren
Publicatiedatum: vrijdag 22 januari 

Met wetenschappers Bas van den Putte (UvA), Lotte, Rory de Vries (Erasmus MC), Rik de Swart (Erasmus MC), Luc Smits (Maastricht University)

  1. Is vaccineren wel natuurlijk
  2. Ben je een gekkie als je geen vaccin wil?
  3. Het Coronavaccin is zo snel gemaakt, dat kan niet goed zijn
  4. Ik heb geen vaccinatie nodig, alleen oude mensen worden ziek van corona

Advertorial met VICE: Mogen we dromen van een festivalzomer? 
Het festivalseizoen voelt momenteel misschien als een oase, maar er gloort hoop. De directeur van Lowlands en een OMT-lid vertellen hoe het ervoor staat met de feestplannen.

Publicatiedatum: dinsdag 26 januari

Instagram livesessie: mag ik als ik gevaccineerd ben weer naar festivals?

Publicatiedatum: donderdag 28 januari
Wat moet er allemaal nog gebeuren voordat er een vaccin beschikbaar is voor ook jonge mensen, praten we over een paar maanden of zelfs jaren? Is het realistisch om te denken dat we deze zomer weer met elkaar kunnen dansen tijdens Lowlands? Directeur van Lowlands Eric van Eerdenburg stelt al jullie vragen het aan wetenschapper Marc Bonten.
In samenwerking met Kidsweek
Publicatiedatum: donderdag 28 januari 
Elke week ontvangen de abonnees van Kidsweek de gedrukte krant op de mat. Deze week zal er een artikel verschijnen in het blad: wat zijn vaccins en hoe werken ze? Viroloog Bart Haagmans (Erasmus MC) legt het uit aan de lezers van de krant: kinderen van 7-12 jaar. Daarnaast wordt er lesmateriaal ontwikkeld aan de hand van de Kidsweek advertorial en de NWA-animatie. De kinderen zelf aan de slag met de belangrijkste vragen rondom vaccins.