Belang van de route

Regeneratieve geneeskunde is erop gericht nieuwe behandelingen te ontwikkelen die slim gebruik maken van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Deze behandelingen zijn erop gericht om op een duurzame manier en zonder bijwerkingen cellen, weefsels en orgaanfuncties te repareren, vervangen of herstellen na schade door ziekte of letsel. De drie overkoepelende vragen die aan de Nationale Wetenschapsagenda gesteld zijn geven een illustratie van de breedte en verbindingskracht van de route Regeneratieve Geneeskunde. Hoe kunnen we met behulp van (stam)cellen en biomaterialen de vorming en het herstel van weefsels en organen bevorderen? Kunnen we modellen van het menselijk lichaam ontwerpen en slimme technologie gebruiken voor gezondheids- voedings- en toxiciteitsonderzoek en daarmee tegelijkertijd het proefdiergebruik drastisch verminderen? Kunnen we (bio-)elektronica ontwerpen die direct met ons lichaam communiceert, en materialen en technologie die lichaamsfuncties herstellen of ondersteunen? In de routeworkshop worden deze vragen en het belang ervan voor Nederland verder uitgewerkt.

Deze brede basis in het Nederlandse veld vormt een uitstekende voedingsbodem om in samenwerking met private en maatschappelijke partijen nieuwe toepassingen te ontwikkelen en vergevorderde methodes te valoriseren. De route Regeneratieve Geneeskunde zal voor doorbraken gaan zorgen in het verbeteren van levensverwachtingen voor mensen met chronische ziekten of beperkingen.

Uitkomsten routeworkshop van 30 maart jl.

Contact

Heeft u vragen over de route Regeneratieve Geneeskunde, dan kunt u per e-mail contact opnemen via: NWArouteRegGen@lumc.nl

De route Regeneratieve Geneeskunde wordt ondersteund door de NFU en NWO.