Universiteit van Nederland – Wat zegt de wetenschap over…

Een ban op handen schudden, afgelastingen, massaal thuiswerken en groepsimmuniteit. Het gaat razendsnel met de ontwikkelingen omtrent het coronavirus dat zich over de hele wereld verspreidt. Er worden in Nederland, maar ook wereldwijd, allerlei maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan en het virus onder controle te krijgen. Wetenschappelijke kennis, feiten en onderzoek zijn van enorm belang om oplossingen te vinden en de uitbraak te bestrijden.

Het virus dat in december 2019 uitbrak in Wuhan kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Er is vooralsnog geen geneesmiddel voorhanden. Meerdere organisaties werken aan het ontwikkelen van een medicijn en vaccin. Wel kunnen, afhankelijk van de klachten, de griepachtige symptomen verminderd worden, zodat ons eigen immuunsysteem de tijd krijgt om het virus te bestrijden. Hoe is dit nieuwe virus ontstaan? Hoe word je er ziek van? Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse wetenschappers via colleges antwoord op deze vragen en meer.

Update 7-4-2020: nieuwe video over ons immuunsysteem

 

Het coronavirus: waarom overlijden daar meer mannen dan vrouwen aan? Hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Wageningen Universiteit) beantwoord deze vraag.

 

Video Thumbnail

 

Professor Menno de Jong van het Amsterdam UMC vertelt ‘wat de wetenschap zegt over virussen’.

 

Video Thumbnail

 

Hoe en waarom verspreiden virussen zich zo snel? Johan van Leeuwaarden (TU Eindhoven) vertelt hierover.

 

Video Thumbnail

 

Volgens viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) creëren wij, door de ontwikkelingen van onze moderne maatschappij, steeds meer een wereld waar gevaarlijke virussen zich veel makkelijker en beter kunnen verspreiden. Waarom zijn wij niet goed voorbereid op een pandemie zoals het coronavirus?

 

Video Thumbnail

 

Waarom zijn er nog geen succesvolle vaccins tegen alle infectieziektes? Het antwoord geeft immunoloog Huub Savelkoul (WUR).

 

Video Thumbnail

 

Bij de Universiteit van Nederland geven Nederlandse topwetenschappers gratis colleges op internet. Corona- gerelateerd maar nog veel meer. Bekijk alle actuele informatie en vragen & antwoorden over het coronavirus en de maatregelen (COVID 19) op rivm.nl